Czy śniadanie białkowo-tłuszczowe pozwala lepiej kontrolować poziom cukru?

ThinkstockPhotos-475263838.jpg

Czy jajecznica bez chlebka jest lepsza w przypadku niestabilnego poziomu cukru, IO, cukrzycy?

W 2016 r. przedstawiono wnioski badania nad osobami z cukrzycą typu 2. Celem eksperymentu było znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy restrykcja węglowodanowa w śniadaniu pozwoli lepiej kontrolować cukier we krwi.
Jakie były efekty?

Unikanie węglowodanów w pierwszym posiłku NIE MA wpływu na kontrolę poziomu cukru w ciągu całego dnia.
Co to oznacza?
Jeśli masz problem z kontrolą poziomu cukru, hipoglikemię, IO, cukrzycę, to MOŻESZ jeść śniadania z udziałem węglowodanów.
Dla przypomnienia zależności dodam tylko, że:
śniadanie bez węglowodanów nie podnosi poziomu cukru (poziom cukru jest niski),
śniadanie z węglowodanami podnosi poziom cukru (poziom cukru wzrasta).

I co z tego? Ameryki nie odkryłam, ale warto wiedzieć, że bezwęglowodanowe śniadanie i tym samym utrzymywanie niskiego poziomu cukru w okolicy śniadania nie jest gwarancją właściwej glikemii, co wykazało badanie. Warto wiedzieć, że pewne religie dietetyczne, które GWARANTUJĄ stabilny poziom cukru dzięki białkowo-tłuszczowym śniadaniu NIE MÓWIĄ PRAWDY.

Czy musisz jeść węglowodany w pierwszym posiłku?
Nic nie musisz.
Jedz, jak chcesz albo tak, jak lubisz albo tak, jak zalecił Tobie dietetyk😊👌

Link do badania:
http://ajcn.nutrition.org/…/…/10/12/ajcn.116.135343.abstract

Zapraszam

do kontaktu

Poczytaj jeszcze....