DLACZEGO DIETA ODKWASZAJĄCA TO MIT?
DLACZEGO MIĘSO NIE ZAKWASZA ORGANIZMU?
DLACZEGO KASZA JAGLANA NIE ODKWASZA ORGANIZMU?
Wyjaśnijmy raz na zawsze ten popularny mit, który jest szerzony w programach telewizyjnych i na wielu popularnych portalach.
Mając dwie zdrowe nerki nie potrzebujesz ODKWASZAĆ ORGANIZMU.👌
Zacznijmy od podstaw anatomii i fizjologii, które pozwolą zrozumieć, dlaczego to prawda.
Masz dwie nerki, pracujące 24h bez przerwy, które:
regulują płyny w organizmie (pamiętaj, że ciało składa się głównie z wody),
uwalniają witaminy, minerały oraz hormony (m.in. witaminę D),
pozbywają się zbędnych produktów w postaci moczu,
filtrują krew wielokrotnie i w sumie przepływa przez nie ok. 180 litrów krwi na dobę!
Jednym słowem – nerki się nie nudzą.
Z każdym posiłkiem dostarczasz do krwi wiele substancji. Krew ta zostaje filtrowana przez nerki, a więc upraszczając te substancje z pożywienia mają kontakt z nefronami tworzącymi nerki. Nefrony są jak strażnicy, którzy identyfikują substancje i jeśli są potrzebne dla organizmu i ich brakuje, spowrotem pozwalają im WRÓCIĆ do krwioobiegu. Pozostałe, niechciane składniki odprowadzają do pęcherza formując MOCZ (woda + zbędne produkty, toksyny,etc.).
Jeśli nerki zauważą, że we krwi jest za mało wody, bo np. wypiłeś wczoraj alkohol i się odwodniłeś, wówczas rzadziej chodzisz do WC, bo nerki nie pozbywają się wody. Wówczas widzisz, że kolor moczu jest żółty, a nie jasnosłomkowy ze względu na dużą koncentrację ZBĘDNYCH produktów, a niską ilość WODY.
No dobrze, a co z pH i kwasowością? Skoro jesz produkt, który “ma odczynnik kwasotwórczy”, substancje z niego trafiają do krwi, a potem do nerek, to dlaczego nie dochodzi do ZAKWASZENIA?
Z najważniejszego powodu: pH krwi, a pH moczu to DWIE RÓŻNE RZECZY, które są regulowane przez NERKI. Nerki dbają o to, aby pH krwi było W NORMIE i nie dochodziło do zakwaszenia, które de facto jest ŚMIERTELNE. Zakwaszenie pożywieniem jest niemożliwe, bo sprytne NERKI na to nie pozwalają.
Prawidłowe pH krwi to wartości 7,35-7,45, co jest nazywane HOMEOSTAZĄ czyli stanem równowagi dla organizmu. Aby stan równowagi był zachowany mamy takie narządy, jak: NERKI, płuca, bufory krwi odpowiedzialne za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Zgodnie z fizjologią:
Dieta zmienia pH moczu.
Dieta nie zmienia pH krwi.
Linki potwierdzające ww. tezy znajdziesz poniżej.
PH krwi jest niezmienne głównie dzięki wewnętrznej regulacji NEREK. Jeśli zjemy białko, np. pierś z kurczaka, we krwi pojawiają się kwasy, które są szybko buforowane przez jony wodorowęglanowe. W wyniku tej reakcji powstaje CO2, a nerki zaczynają produkować kolejne jony wodorowęglanowe w razie, gdybyśmy znów zjedli białko. Prościej ujmując – nerki wydzielają COŚ, co pozwala ZACHOWAĆ właściwy poziom pH KRWI.
Gdyby tak się nie działo, wówczas szybko po zdjedzeniu piersi z kurczaka byśmy… umarli
Z kolei pH moczu w wyniku zjedzenia piersi z kurczaka może mieć odczynnik kwasowy, ale nie jest to SZKODLIWE, gdyż MOCZ jest ZAWSZE przez nas wydalany. Idziesz siku i pH moczu WRACA DO poziomu RÓWNOWAGI.
Powyższe potwierdza, że:
badanie pH moczu NIE JEST wyznacznikiem pH organizmu.
ŻYWNOŚĆ NIE ZAKWASZA ORGANIZMU, a wszelkie diety odkwaszające to jeden WIELKI MIT
.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7797810
http://advan.physiology.org/content/33/4/275.full