Dlaczego dieta odkwaszająca to kłamstwo?

 

10

DLACZEGO DIETA ODKWASZAJĄCA TO MIT?
DLACZEGO MIĘSO NIE ZAKWASZA ORGANIZMU?
DLACZEGO KASZA JAGLANA NIE ODKWASZA ORGANIZMU?

Wyjaśnijmy raz na zawsze ten popularny mit, który jest szerzony w programach telewizyjnych i na wielu popularnych portalach.

Mając dwie zdrowe nerki nie potrzebujesz ODKWASZAĆ ORGANIZMU.👌

Zacznijmy od podstaw anatomii i fizjologii, które pozwolą zrozumieć, dlaczego to prawda.

Masz dwie nerki, pracujące 24h bez przerwy, które:
regulują płyny w organizmie (pamiętaj, że ciało składa się głównie z wody),
uwalniają witaminy, minerały oraz hormony (m.in. witaminę D),
pozbywają się zbędnych produktów w postaci moczu,
filtrują krew wielokrotnie i w sumie przepływa przez nie ok. 180 litrów krwi na dobę!

Jednym słowem – nerki się nie nudzą.

Z każdym posiłkiem dostarczasz do krwi wiele substancji. Krew ta zostaje filtrowana przez nerki, a więc upraszczając te substancje z pożywienia mają kontakt z nefronami tworzącymi nerki. Nefrony są jak strażnicy, którzy identyfikują substancje i jeśli są potrzebne dla organizmu i ich brakuje, spowrotem pozwalają im WRÓCIĆ do krwioobiegu. Pozostałe, niechciane składniki odprowadzają do pęcherza formując MOCZ (woda + zbędne produkty, toksyny,etc.).

Jeśli nerki zauważą, że we krwi jest za mało wody, bo np. wypiłeś wczoraj alkohol i się odwodniłeś, wówczas rzadziej chodzisz do WC, bo nerki nie pozbywają się wody. Wówczas widzisz, że kolor moczu jest żółty, a nie jasnosłomkowy ze względu na dużą koncentrację ZBĘDNYCH produktów, a niską ilość WODY.

No dobrze, a co z pH i kwasowością? Skoro jesz produkt, który “ma odczynnik kwasotwórczy”, substancje z niego trafiają do krwi, a potem do nerek, to dlaczego nie dochodzi do ZAKWASZENIA?

Z najważniejszego powodu: pH krwi, a pH moczu to DWIE RÓŻNE RZECZY, które są regulowane przez NERKI. Nerki dbają o to, aby pH krwi było W NORMIE i nie dochodziło do zakwaszenia, które de facto jest ŚMIERTELNE. Zakwaszenie pożywieniem jest niemożliwe, bo sprytne NERKI na to nie pozwalają.
Prawidłowe pH krwi to wartości 7,35-7,45, co jest nazywane HOMEOSTAZĄ czyli stanem równowagi dla organizmu. Aby stan równowagi był zachowany mamy takie narządy, jak: NERKI, płuca, bufory krwi odpowiedzialne za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.

Zgodnie z fizjologią:
Dieta zmienia pH moczu.
Dieta nie zmienia pH krwi.
Linki potwierdzające ww. tezy znajdziesz poniżej.

PH krwi jest niezmienne głównie dzięki wewnętrznej regulacji NEREK. Jeśli zjemy białko, np. pierś z kurczaka, we krwi pojawiają się kwasy, które są szybko buforowane przez jony wodorowęglanowe. W wyniku tej reakcji powstaje CO2, a nerki zaczynają produkować kolejne jony wodorowęglanowe w razie, gdybyśmy znów zjedli białko. Prościej ujmując – nerki wydzielają COŚ, co pozwala ZACHOWAĆ właściwy poziom pH KRWI.

Gdyby tak się nie działo, wówczas szybko po zdjedzeniu piersi z kurczaka byśmy… umarli 

Z kolei pH moczu w wyniku zjedzenia piersi z kurczaka może mieć odczynnik kwasowy, ale nie jest to SZKODLIWE, gdyż MOCZ jest ZAWSZE przez nas wydalany. Idziesz siku i pH moczu WRACA DO poziomu RÓWNOWAGI.

Powyższe potwierdza, że:
badanie pH moczu NIE JEST wyznacznikiem pH organizmu.
ŻYWNOŚĆ NIE ZAKWASZA ORGANIZMU, a wszelkie diety odkwaszające to jeden WIELKI MIT

.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7797810
http://advan.physiology.org/content/33/4/275.full

Zapraszam

do kontaktu

Poczytaj jeszcze....