Ekspresowy i niezastąpiony. Słodki, ale bez cukru czy słodzików. Słodki, ale z natury – dzięki owocom. Idealny jako dodatek do naleśników, omletów czy do zjedzenia wprost z pojemnika. Możesz zjadać go łyżeczką – bohater dzisiejszej notki w sam raz na Walentynki.
Potrzebujesz:
- prawdziwe ciemne kakao,
- dowolny owoc – polecamy dojrzałe banany i mrożone truskawki,
- blender.
W zależności od upodobań miksujemy owoce wraz z kakao na jednolitą masę. Jedną porcję zrobiliśmy z bananem – pamiętaj, aby wybrać takie dojrzałe, z czarną skórką, a wtedy krem będzie naprawdę słodki. Druga porcja bazowała na mrożonych truskawkach i w naszej opinii jest równie obłędna. Jakie proporcje podanych składników? Wszystko zależy od Twoich upodobań. Jeśli lubisz mocno czekoladowe i gęste sosy – wrzuć dużo kakao i mniej owoców. Jeśli lubisz wyrazistość niesioną smakiem lata – ogranicz kakao, które jest bogactwem antoksydantów, ale nie żałuj owoców.
Jedno jest pewne – taki krem to bogactwo zdrowia! 🙂