Kiedy warto zdecydować się na dietę z wyższym udziałem węglowodanów?
NIE BIORĘ POD UWAGĘ stanu zdrowia. Dodatkowo, jeśli jesteś tylko za low carb, to przestań czytać i nie marnuj swojego czasu 😉
To kiedy?
Gdy lubisz węglowodany – ryż, kasze, pieczywo, owoce, makarony, etc. Preferencje są ważne!
Gdy chcesz ograniczyć mięso w diecie.
Gdy jesteś znudzony dietą low carb i ciągłym bazowaniem na tluszczach i białku.
Gdy dieta low carb nie przyniosła do tej pory zadowalających efektów sylwetkowych.
Gdy lubisz jeść duże objętościowo posiłki i duży talerz obiadowy musi być pełny po brzegi.
Gdy nie wyobrażasz sobie życia bez pieczywa.
Gdy kochasz naleśniki, owsianki, pierogi, gofry, zapiekanki makaronowe, burgery (burger bez bułki to nie burger i przestańcie tak nazywać mięso z warzywami).
Gdy latem zjadasz truskawki kilogramami.
Gdy planujesz zwiększyć swoją aktywność, a do tej pory JUŻ odczuwałeś brak paliwa w czasie treningu.
Gdy masz ograniczony budżet, bo węglowodany są po prostu tanie – 1kg ziemniaków 2 zł, bochenek chleba żytniego 3 zł, 1kg bananów 7 zł.
Gdy masz na głowie przeprowadzkę i dużo łatwiej jest wtedy chwycić w całym chaosie za owoce czy pieczywo.
Gdy zmieniłeś środek transportu do pracy/szkoły z samochodu na rower i jesteś bardziej aktywny w ciągu dnia.
Gdy posiłek bez węglowodanów nie daje Ci pełnej satysfakcji („jeszcze coś bym zjadł…”).
Gdy nie jesteś syty po posiłkach bez węglowodanów pomimo dużej ilości błonnika i białka („jestem głodny”).
Gdy chcesz spróbować czegoś nowego.
Oczywiście to nie wszystko i zanim napiszesz, że „dieta high carb na mnie nie dziala”…to wiedz, że uważam tak samo jak Ty, że dieta high carb nie jest dla każdego.