Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Copy of Copy of Copy of Copy of MASŁO.png

Istnieje przekonanie, że cytuję brzydko: „kawa rozpuszczalna to NAJGORSZY SYF”. Jak jest w rzeczywistości? (P.S. Nie oceniam walorów smakowych, to kwestia gustu).

Kawa rozpuszczalna powstaje najczęściej przez: prażenie ziaren, następnie ich zmielenie, zaparzenie, ekstrakcję elementów stałych, odparowanie wody poprzez wymrożenie oraz usunięcie powstałego lodu (ten etap to liofilizacja).

Przeprowadzono kilka badań. Okazało się, że kawa rozpuszczalna:
➡️ zawiera cenne antyoksydanty podobnie jak zwykła kawa (dodam, że niektóre kawy rozp. mogą zawierać ich więcej!),
➡️ w jednej filiżance ma ok. 4kcal, zawiera odrobinę potasu, magnezu i niacyny,
➡️ zawiera średnio o połowę mniej kofeiny, niż zwykła kawa (co jest ważne u osób wrażliwych na kofeinę),
➡️ może zawierać akrylamid (związek, któego uznaje się m.in. za potencjalnie rakotwórczy), jednak są to tak ZNIKOME ilości (o ile nie będziesz pić 8 filiżanek dziennie do końca życia), że nie trzeba się tym przejmować,
➡️ jest podobnie korzystna jak zwykła i wykazuje potencjalne korzyści dla działania mózgu, sprzyja długowieczności —> w ilości ok. 3 filiżanek dziennie.

Wniosek jest prosty:
Kawa rozpuszczalna jest równie dobra, co zwykła kawa, chyba, że pijesz litr dziennie. Przypominam, że WSZYSTKO w nadmiarze może szkodzić.

Niseteo T, Komes D, Bioactive comp. and antioxidant potential of different commonly consumed coffee brews affected by their preparation technique and milk addition., Food Chem. 2012 Oct 15;134(4):1870-7.
http://nutritiondata.self.com/facts/beverages/3901/2
Ludwig IA1, Mena P, Variations in caffeine and chlorogenic acid contents of coffees: what are we drinking?, Food Funct. 2014 Aug;5(8):1718-26.
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4104
C. H. S. Ruxton, The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks, 13 February 2008

Zapraszam

do kontaktu

Poczytaj jeszcze....