Powiedz STOP dalszej konsumpcji, czyli tricki kuchenne jak jeść mniej

Kontrola apetytu ma duże znaczenie zwłaszcza dla osób chcących zredukować tkankę tłuszczową. O ile obżarstwo i brak kontroli nad apetytem nie jest wynikiem:

– źle zbilansowanej diety pod względem udziału białek, tłuszczy,węglowodanów oraz konsumpcji napojów w diecie,

– zbyt małej podaży kalorycznej,

– zbyt szybkiej konsumpcji pokarmu, przez co informacja o zaspokojeniu głodu nie dociera jeszcze do mózgu,

– nierównowagi hormonalnej,

– jednostek chorobowych takich jak np. cukrzyca,

o tyle problem nie powinien istnieć, ale jednak wielu z nas sięga po kolejny kęs. Czy jest na to sposób? Badacze szukają rozwiązań w wielu aspektach i jak się okazuje, skutecznie. Weźmy pod lupę kuchenne narzędzia służące konsumpcji.img

WIDELEC

We włoskiej restauracji przeprowadzono badanie dot. ilości spożywanego jedzenia(1). Uczestników podzielono na dwie grupy. Pierwsza dostała duży widelec (o 20% większy, niż standardowa wielkość), druga grupa dostała mały widelec (o 20% mniejszy, niż standardowo). Obu grupom podano takie same porcje jedzenia. Okazało się, że klienci, którzy jedli większym widelcem zjedli zdecydowanie mniej niż Ci, którzy mieli do dyspozycji mały widelec.

TALERZ

W 2006 roku przeprowadzono eksperyment dot. zachowań klientów wobec serwowanych porcji jedzenia na talerzach o różnej wielkości (2). Z badania płynie ciekawy wniosek – nie korzystaj z talerza o standardowych wymiarach. Jeśli umieścisz swój posiłek na mniejszym talerzu wypełnisz całą jego powierzchnię, a Twój mózg otrzyma informację, że jedzenia jest dużo, bo talerz jest pełen. W efekcie nie nałożysz sobie dodatkowej porcji. Efekt ten jest zauważalny zarówno u dorosłych jak i u dzieci.

Czy to działa? Sprawdź na sobie i przekonaj się, czy badacze mają racje.

(1) http://ti.me/1txqeZL
(2) http://bit.ly/1wGKnAd

Zapraszam

do kontaktu

Poczytaj jeszcze....