Czy awokado może szkodzić?

ARCHIWUM
Czy awokado może szkodzić?

avocado-2351191_1920

Czy awokado może szkodzić?

Awokado wydaje się być jednym z najlepszych źródeł tłuszczów jednonienasyconych (MUFA). Okazuje się jednak, że część osób po zjedzeniu tego owocu (tak, to owoc, a nie warzywo!) ma problemy trawienne (ból brzucha wzdęcia, gazy, nudności, a nawet wymioty). Bywają nawet takie przypadki, że osoby po zjedzeniu awokado odwiedzają szpitalny oddział ratunkowy!
To potwierdza, że awokado NIE JEST dla każdego.
Co jest powodem nieprzyjemnych reakcji?
1. Awokado zawiera histaminę i tyraminę będące substancjami antyodżywczymi oraz salicylany, które mogą powodować problemy trawienne. Z tego względu awokado jest często eliminowane w diecie antyhistaminowej (stosowanej przy niedoborze enzymu DAO) i niskosalicylanowej.
2. Jeśli jesteś uczulony na latex, prawdopodobnie będziesz uczulony na awokado (a dokładnie białko zawarte w awokado). Nazwano to zespołem lateksowo-owocowym będącym przykładem alergii krzyżowej.
3. Nie tolerujesz fruktozy, dlatego osoby stosujące I fazę diety FODMAP eliminują awokado.
4. Możesz źle reagować na duże dawki błonnika. W połówce awokado znajdziesz 5-6g błonnika. Zwykle jemy awokado w połączeniu z owocem lub innymi węglowodanami zawierającymi błonnik. Może być go po prostu za dużo i problem trawienny murowany.

W diecie moich pacjentów już kilkukrotnie musiałam eliminować awokado, co dowodzi, że jest to powszechne zjawisko.

http://latexallergyresources.org/latex-cross-reactive-foods-fact-sheet
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3934501/
Posted by
Analityka dietetyczna