Czy orzechy to dobre źródlo białka?

Copy of Copy of Copy of Copy of 10 (3)

Orzechy i nasiona to nieodłączny element zbilansowanej diety, poza wyjątkami (alergie). Pewnie słyszałeś kiedyś, że są dobrym źródłem białka. Czy aby na pewno?

➡️Przykładowo, nerkowce w 100g mają 44g tłuszczu, 33g węgl. i TYLKO 18g białka. Już po samych wartościach widzimy, że są przede wszystkim źródłem TŁUSZCZU, NIE BIAŁKA. Orzechy i nasiona jemy głównie po to by dostarczyć tłuszcz (sytuacja jest trochę inna u wegan, jednak nie jest to również NAJWAŻNIEJSZE źródło protein).
➡️ Spójrz na te liczby z innej strony. Procentowy rozkład energii BTW nerkowców to:
22% węgl., 11,5% białek, 66,5% tłuszczu
Co przeważa? TŁUSZCZ!
➡️ Chcąc dostarczyć 20g białka z nerkowców musisz zjeść AŻ 111g nerkowców, co energetycznie będzie stanowić w jadłospisie:
🔴20g białka
🔴36g węgl.
🔴48g TŁUSZCZU. 48g z samych orzechów!!
➡️ Orzechy nie są źródłem pełnowartościowego białka. Jest możliwe uzyskanie kompletnego aminogramu poprzez połączenie różnych roślinnych źródeł tłuszczu (np. nerkowców) i węglowodanów lub samych węglowodanów, jednak fakty są niezaprzeczalne. Orzechy nie mają wszystich niezbędnych aminokwasów.
➡️ Niektórzy producenci suplementów stworzyli połączenie orzechów w postaci kremów (słowo masło już nie powinno być używane, wiecie o tym?) z dodatkiem białek serwatkowych. Wtedy taki produkt ma pełny aminogram.
➡️ Warto pamiętać, że spożywanie dużych ilości orzechów może zaburzać proporcje kwasów o3:o6, co jest bardzo często spotykane w diecie moich klientów i nie tylko na skutek spożywania…orzechów i nasion.

Orzechy i nasiona są naprawdę ŚWIETNYM elementem diety i zachęcam każdego do ich spożywania. Warto jednak być świadomym, że to głównie źródło tłuszczu, NIE PROTEIN.

Zapraszam

do kontaktu

Poczytaj jeszcze....