Roślinne a zwierzęce źródła kwasów omega-3

Kwasy Omega-3 to topowy temat ostatnich czasów, w którym omawia się głównie działanie antyzapalne, działanie antynowotworowe i profilaktykę leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego. Z tego powodu coraz łatwiej znaleźć źródła omegi-3 w każdym sklepie spożywczym.

Pochodzenie kwasów omega-3 ma znaczenie. Źródła o-3 to rośliny i produkty odzwierzęce. Warto wiedzieć, czym się różnią, zwłaszcza, jeśli skupiamy się na uzupełnieniu niedoborów w diecie.

Zwierzęce źródła omegi-3 są zbudowane z EPA, czyli kwasu eikozapentaenowego oraz DHA, czyli kwasu dokozaheksaenowego. Nasze ciało bardzo łatwo i chętnie wchłania EPA i DHA. Te kwasy tłuszczowe znajdziemy w tłustych morskich rybach (łosoś, sadrynki, makrela), ale także, o czym zwykle się nie mówi w mięsie (głównie wieprzowina, wołowina), a także w jajach.

Roślinne źródła omegi-3 zawierają ALA, czyli kwas alfalinolenowy, który aby mógł zostać wykorzystany przez nasz organizm musi ulec konwersji do EPA i DHA, czyli do postaci, którą znajdziemy od razu w zwierzęcych źródłach omegi-3. Bez konwersji ALA do EPA,DHA organizm nie użyje kwasu (w dużym skrócie). W praktyce, konwersja ta nie odbywa się w 100%, a tylko uwaga… w kilku procentach. (1)

Oznacza to tyle, że zalecanie uzupełniania kwasów omega-3 tylko z jego roślinnych źródeł (2 – tu znajdziesz najlepsze źródła) może okazać się niewystarczające. Z tego powodu weganie powinni rozważyć suplementację oleju, z postaci np. alg morskich, aby pokryć zapotrzebowanie.

Polecam postawić na różnorodność w diecie i jeść jajka, mięso, ryby, nasiona, ziarna, orzechy, a nie będziemy musieli się martwić o niedobór kwasów omega-3.
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24261532
(2) http://www.fitness-food.pl/blog/2016/5-najlepszych-roslinnych-zrodel-omega-3/

Źródło zdjęcia: naturaligredients.com

Zapraszam

do kontaktu

Poczytaj jeszcze....