Ryżowa tarta z jeżynami

ARCHIWUM
Ryżowa tarta z jeżynami

Do przygotowania prostej i smacznej tarty nie potrzeba wielu składników, a mimo to jest dobrą przekąską, którą możesz poczęstować swoich gości czy zaspokoić swoją ochotę na słodycze. Jak zwykle, przepis jest bez glutenu, nabiału i cukru.

IMG_20151018_133522

Składniki:

  • paczka ugotowanego ryżu basmati,
  • 2 całe jaja,
  • mały bardzo dojrzały banan,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • szczypta cynamonu (można pominąć),
  • pół łyżeczki startej wanilii (można pominąć),
  • 1 kopiasta łyżka kakao (można więcej, jeśli lubisz mocno czekoladowy smak),
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe, rodzynki niesiarkowane, niesłodzona żurawina
  • owoce do dekoracji.

IMG_20151018_120822

Wszystko ze sobą dokładnie zmiksuj (ryż nie musi zostać rozdrobniony na papkę) i wyłóż do silikonowej formy o średnicy 30cm (może być mniejsza, wtedy tarta będzie wyższa). Piecz przez 35minut w temperaturze 190st. Po lekkim wystygnięciu udekoruj owocami (u mnie były to jeżyny domowej roboty przygotowane przez moją mamę ;-)).
Smacznego!