Do przygotowania prostej i smacznej tarty nie potrzeba wielu składników, a mimo to jest dobrą przekąską, którą możesz poczęstować swoich gości czy zaspokoić swoją ochotę na słodycze. Jak zwykle, przepis jest bez glutenu, nabiału i cukru.
Składniki:
- paczka ugotowanego ryżu basmati,
- 2 całe jaja,
- mały bardzo dojrzały banan,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- szczypta cynamonu (można pominąć),
- pół łyżeczki startej wanilii (można pominąć),
- 1 kopiasta łyżka kakao (można więcej, jeśli lubisz mocno czekoladowy smak),
- opcjonalnie: wiórki kokosowe, rodzynki niesiarkowane, niesłodzona żurawina
- owoce do dekoracji.
Wszystko ze sobą dokładnie zmiksuj (ryż nie musi zostać rozdrobniony na papkę) i wyłóż do silikonowej formy o średnicy 30cm (może być mniejsza, wtedy tarta będzie wyższa). Piecz przez 35minut w temperaturze 190st. Po lekkim wystygnięciu udekoruj owocami (u mnie były to jeżyny domowej roboty przygotowane przez moją mamę ;-)).
Smacznego!