Zaawansowane produkty glikacji białek – bać się czy nie?

Wrzesień 7, 2017 / Kuchnia, Odżywianie, Tłuszcze
Zaawansowane produkty glikacji białek – bać się czy nie?

How-to-Fry-an-Egg-13.jpg

Zaawansowane produkty glikacji białek (AGE = advanced glycation end products) to związki, które powstają w procesie przetwarzania żywności, a także substancje, które nasz organizm sam wytworzy. Związki te powstają w wyniku reakcji białek z cukrami. Zdrowy organizm potrafi usunąć je z obu źródeł. Jeśli stężenie AGE w organizmie staje się nadmierne, może to spowodować uszkodzenie niemalże każdej komórki, tkanki i narządu (1). Co więcej, wywołują one chroniczny, chociaż stosunkowo niski stan zapalny, przez co spada zdolność organizmu do samoregeneracji i walki z niepożądanymi substancjami, patogenami. To tak, jakbyśmy codziennie drapali się w miejscu, gdzie nas swędzi. Drapiemy się dzisiaj, jutro, pojutrze, a skóra staje się coraz bardziej zaczerwieniona, aż w końcu pojawia się krew. Analogicznie działa na nasz organizm sytuacja, gdy mamy “w sobie” stany zapalne na skutek nadmiernych ilości AGE.

Jakie sytuacje powodują wzmożoną glikację (wytwarzanie AGE) w naszym organizmie oraz jak zmniejszać aktywność AGE?
Przeczytaj TUTAJ

 

Zdjęcie: wegointer

Posted by
Analityka dietetyczna