Wytrawne babeczki jajeczne

Jaja i warzywa zawsze znajdują się mojej w lodówce, dlatego tym razem posłużyły, żeby stworzyć ‘coś’ z ‘niczego’. To, co powstało jest bez laktozy, glutenu i mąki, zatem osoby uczulone na te substancje z powodzeniem mogą się na nie skusić.

IMG_20150623_181832

Składniki:

  • ugotowana kasza jaglana (50g surowego produktu)
  • 3 całe jaja
  • pokrojone w kostkę 3 średnie sztuki marchewki
  • pokrojona w plasterki  1 cebula
  • 3 kostki rozmrożonego szpinaku
  • kilka sztuk pokrojonych pieczarek
  • kawałek cukinii startej na tarce
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, koperek.

Wykonanie:

Roztrzep jaja i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na końcu dopraw pieprzem, solą i posyp koperkiem. Wyłóż do foremki na muffiny i piecz w rozgrzanym piekarniku na 200 stopni przez 0,5h.

Babeczki można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

Zapraszam

do kontaktu

Poczytaj jeszcze....